Gashouder Dedemsvaart is een uniek theater en poppodium op een unieke locatie, gehuisvest in een authentiek Rijksmonument op het historische Kalkoventerrein

Dit dorp zet er vaart achter. Altijd. Oftewel: Wij gaot gas ge’em. Altied!! Iedere plaats van enige betekenis had er eentje: een gashouder. In totaal hebben in Nederland zo’n 200 van die reuzen gestaan. Ze zijn er niet meer. Ze waren geen van allen bestand tegen het geweld van de slopershamer. Behalve eentje dan. In het Overijsselse Dedemsvaart staat de aloude stalen kolos nog fier overeind.

Stalen gevaarte Kookt Op Gas, luidt de nostalgische oproep op het stalen gevaarte. De woorden kwamen tevoorschijn als de houder gevuld werd. De kolos van Dedemsvaart is een speciale: het is een zogeheten natte, telescopische gashouder. Hij werd in 1932 gebouwd door de NV Scheepswerf en Gashouderbouw Jonker & Stans uit Hendrik Ido Ambacht. Gashouders waren reservoirs waarin men gas opsloeg, dat later naar particulieren en bedrijven ging. Vaak ging het om cokesgas, dat een redelijke calorische waarde bezat en waar vooral mee gekookt werd. Centrale verwarming had in die tijd niemand ooit van gehoord. De Dedemsvaartse gashouder leverde steenkoolgas aan de gemeente Avereest.

Over op aardgas Nadat Nederland massaal was overgestapt op aardgas – een veel schonere energiebron – raakten de grote gashouders in onbruik. De meeste gingen genadeloos tegen de vlakte. Het Dedemsvaartse exemplaar kreeg in 1987 z’n eervolle ’ontslag’, maar mocht nog even blijven staan. De Historische Vereniging Avereest wist de dreigende sloop van dit stuk erfgoed gelukkig te voorkomen. Inmiddels is de gashouder een rijksmonument en heeft hij na een grondige restauratie een nieuwe culturele bestemming gekregen.

Opknapbeurt van gashouder naar theater en poppodium In september 2010 is de gashouder in gebruik genomen als sfeervol theater en poppodium. Uniek in de hele regio en ver daarbuiten. De gashouder heeft zowel buiten als binnen een enorme facelift gekregen en neemt nu een volstrekt eigen plek in bij de entree van het eeuwenoude Dedemsvaart. Fier torent de gashouder uit boven de historische kalkovens. Waar voorheen de gashouder gevuld was met gas, wordt die  ruimte  voortaan gevuld met bezoekers. De gashouder beschikt nu over meerdere ruimtes die gebruikt kunnen worden voor vergaderingen, feesten, lezingen, symposia, netwerkborrels, huwelijken en nog veel meer. Ook worden er in de foyers van de gashouder exposities gehouden. En dan is er natuurlijk de unieke, sfeervolle, ronde theaterzaal met de meer dan uitstekende akoestiek. En waar je als artiest bijna letterlijk tussen de mensen staat, en als publiek nog nooit zo dicht bij de artiest.

De Gashouder, een niet meer uit Dedemsvaart weg te denken theater en poppodium waar Dedemsvaart trots op mag zijn, wordt gerund door een enthousiaste groep van uitsluitend vrijwilligers. Zonder subsidie. Wij kunnen dus niet zonder ons publiek! Kom genieten van al het moois, fijns, geweldigs dat er ieder seizoen plaatsvindt in de Gashouder

U BENT ALTIJD VAN HARTE WELKOM!